Заправка для борщу без буряка

Як робити заправку для борщу на зиму

Борщ є шалено смачним, ароматним і наваристим традиційно українською стравою, смаком якого не проти насолодитися як дорослі, так і діти.

Буряк — той інгредієнт в складі борщу, який надає йому ні з чим незрівняний яскравий бордовий колір, завдяки якому його цінують у всіх світових країнах. Тарілочка гарячого м`ясного борщу на обід — що може бути краще?

Якщо ви бажаєте в студені зимові дні балувати своїх домашніх смачним і ароматним блюдом, то доведеться запастися заправкою для борщу про запас.

Заправка для борщу на зиму: кращі рецепти

Щоб приготувати ароматне перша страва, треба обов`язково мати в наявності бурякову заправку для борщу на зиму. Для приготування рекомендується брати лише стиглі овочі зі свого городу, які по користі не можна порівняти з магазинними.

Крім того, взимку ви зможете істотно заощадити час на приготуванні борщу.

Список необхідних продуктів:

  • Перезрілі помідори — 1 кг;
  • 1,5 кг буряка;
  • 0,5 кг ріпчастої цибулі;
  • 500 г моркви;
  • 1 склянка олії;
  • 2 ложки оцту;
  • 1 ст. ложка солі.

У процесі приготування заправки для борщу на зиму з буряка віддавайте перевагу стиглим м`ясистим помідорам, завдяки яким у вас вийде густа і апетитна закуска. З вищевказаної кількості інгредієнтів можливо приготувати 3 літри заправки з буряком.

  1. Овочі ретельно вимойте-
  2. Цибуля ріпчаста нарубати ножем дрібно
  3. Морквину і буряк необхідно натерти на терке-
  4. Помідори подрібнюємо, можна за допомогою м`ясорубки.

Візьміть на замітку! У разі подрібнення овочів в блендері у вас вийде найсмачніше буряковий соус, який можна додати і в борщ. Або можна скористатися м`ясорубкою.

Отже, приступаємо до варінні заправки для борщу:

  1. У глибоку ємність кладемо нарубані овочі, солимо, додаємо 1 ст. ложку оцту і масло. Масло вибирати, спираючись на власні смакові пристрасті. Тут все на любителя: кому-то подобається кукурудзяна, кому-то оливкова, а комусь звичайне нерафінірованное-
  2. Поставити каструлю на середній вогонь, і, періодично помішуючи, варити протягом 40 хвилин-
  3. На закінчення влити в суміш 1 ст. ложку оцту і звести вогонь на мінімальний рівень-
  4. Гарячу заправку розлити по чистим стерилізованим банкам, закатати. Досвідчені кулінари радять при цьому не знімати каструлю з вогню, нехай заправка повільно кипить. Слідкуйте за тим, щоб вариво не підгоріло.

З капустою

Здогадайтеся, який овоч є основою для будь-якого борщу? Звичайно ж, це білокачанна капуста, вирощена на власному городі.

З капустою заправка стає в рази смачніше і вишуканіше. Доведеться докласти чимало зусиль і праці в процесі приготування, щоб догодити своїм домочадцям, однак це того варто.

Що ж потрібно для приготування заправки для борщу на зиму з капустою? На 10 півлітрових баночок нам знадобиться:

  • Качан капусти — 2 кг;
  • 900 грам ріпчастої цибулі;
  • Буряк — 3 кг;
  • Цукор — 2 ст. ложки;
  • Морквина — 1 кг;
  • 1 стакан рослинного масла;
  • Сіль — 2,5 ст. ложки;
  • Оцтова кислота — склянки;
  • Кілька горошин перцю, лавровий лист.

Промити буряк і морква, зняти з неї шкірку. Далі натираємо їх на крупній тертці.

Після капусту потрібно нашаткувати, цибулю дрібно нарізати.

Нарубані овочі перекладаємо в ємність невеликих розмірів і ставимо на вогонь. Чекаємо, доки ароматна заправка для борщу не почне кипіти і булькати.

Не забувайте періодично помішувати майбутню заготовку. Після того, як вона закипить, додаємо оцтову кислоту, сіль, перець і лавровий лист. Час варіння відніме у вас не більше 1 години.

Після гарячу заправку для борщу з капустою розлити по стерильним банкам, накрити кришками і закатати.

Зберігання можливо при кімнатній температурі, проте ідеальні умови створені в підвалі або коморі.

Готова заправка з капустою привнесе взимку краплю користі і вишуканості в ваше повсякденне блюдо і зробить його більш ароматним.

без буряка

Цікавість у багатьох господинь викликає рецепт заправки для борщу на зиму без буряка. У чому ж полягає привабливість цієї заправки? Благородний колір, густа консистенція, відмінний смак — і це далеко ще не весь перелік переваг, а головне — до складу заготовки взагалі не входить оцет!

Щоб приготувати 7 літрів заправки без буряка треба використовувати:

  • Томати — 8 кг;
  • Перець запашний горошком — 10 шт;
  • Часник — 3 зубчики;
  • Перець болгарський — 2 кг;
  • Лавровий лист — 4 шт.

У чому суть приготування даної заправки для борщу?

  1. Перед тим, як приступити до приготування, ретельно вимийте кришки банки. Простерилизуйте їх близько 5 хвилин;
  2. Для подрібнення перцю застосуєте м`ясорубку, попередньо витягніть зерна;
  3. Перетворити помідори в кашку за допомогою кухонних предметів. У велику каструлю укласти перець і томатний сік, тримати суміш на плиті ще приблизно 15 хвилин;
  4. В простерилізовані банки покласти кілька часточок часнику, перець горошком, лавровий лист;
  5. Суміш з помідорів влити в банки і закатати.

Виходить приголомшлива консервація, якій будуть раді всі ваші близькі!

Варення з лісової суниці, намазане на повітряні млинці — ось яким має бути додаток до ароматного гарячого чаю в холодний зимовий день! тут ви знайдете кілька покрокових рецептів суничного варення. Вдалих заготовок вам, дорогі господині!

У чому секрет заправки для борщу з квасолею?

Квасоля — це унікальний продукт, але, на жаль, в список основи для борщу він не входить. Борщ, приготований з застосуванням квасолі, виходить просто смакота! Щоб в зимову пору не витрачати багато часу на приготування борщу, знадобиться вдатися до приготування спеціальної заготовки.

  • Капуста — 2 кг;
  • Сіль — 200 грам;
  • 0,1 кг цукру;
  • Квасоля — 250 грам;
  • Помідори — 1 кг;
  • Рослинна олія — 1 стакан;
  • Буряк — 500 грам;
  • Лук — 500 грам;
  • Морква — 500 грам;
  • Кілька горошин запашного перцю;
  • Оцтова кислота — 2/3 склянки.

Спосіб заготівлі заправки для борщу з квасолею на зиму:

  1. Квасоля вимочити в воді протягом 12 годин. Далі відварити 40 хвилин;
  2. Звільнити овочі від шкірки. Лук нашаткувати кільцями. Капусту нарізати. Буряк і моркву натерти на тертці;
  3. У ємність великих розмірів влити олію і після того, як воно нагріється, опустити туди моркву, буряк, а далі цибулю;
  4. Капусту засипати сіллю і пом`яти до виділення соку. Покласти в каструлю з овочами, а також квасолею;
  5. Ретельно перемішати всі інгредієнти в каструлі. Додати цукровий пісок, перець і влити охолоджений томат;
  6. Гасити суміш протягом 45 хвилин;
  7. На завершення влити оцет;
  8. Готову заготовку розлити по чистим банкам ємністю по півлітра, закатати їх.

Апетитна, ситна заправка для борщу з квасолею на зиму готова!

Источник: medukpro.ru

Борщова заправка на зиму з буряком – рецепти приготування, відео

Серед перших страв борщ – усьому голова, бо жоден суп не зрівняється з ним по насиченому смаку. Однак процедура приготування «царського страви» займає чимало часу, половину якого доводиться витратити на підготовку овочів. Борщова заправка на зиму з буряком не один раз виручить господинь. Вона дозволить зменшити час готування в два рази, а борщ збереже всі свої смакові якості.

Унікальність заправки полягає ще й у тому, що вона дуже схожа на салат. Хрустка буряк з солодкими помідорами з легкістю замінить вінегрет. Відкривши взимку баночку такої смакоти, її можна використовувати як гарнір до будь-якої каші або пюре.

Соковиті овочі під час гасіння пускають достатньо соку, тому воду в заправку не додають. Що стосується спецій, часник, перець та інші прянощі кладуть безпосередньо в борщ, якщо за рецептом їх немає в заправці.

Борщова заправка

Для приготування 2 л борщової заправки на зиму з буряком і оцтом знадобиться:

  • за 0,5 кг лучка і морквини;
  • 0,4 кг перцю (солодкого) та томатів;
  • буряк – 1 кг

  1. Цибуля порізати кубиками (якщо велика цибулина, або півкільцями – дрібні і середні овочі).
  2. Моркву помити, овочерізкою зняти шкірку і натерти на тертці.

Якщо є час і бажання, буряк можна тонко порізати соломкою. Однак коштувати врахувати, що в такому випадку час готування слід трохи збільшити (хвилин на 10).

Всі порізані овочі викласти в казан, в якому вони будуть готуватися, і прийшов час зайнятися маринадом. В окремій мисочці змішати 3 ст. л. солі і 1 ст. л. цукру. Додати оцет (40 мл) і масло (70 мл).

Вилити розчин у загальний казан до нарізаних овочів і добре перемішати. Поставити на плиту і нагрівати на середньому вогні, не доводячи до кипіння, 20 хвилин. За цей час овочі просочаться маринадом.

Через 20 хвилин, коли виділиться достатньо соку, довести соус до кипіння. Зменшити вогонь і томити ще стільки ж на повільному вогні під закритою кришкою.

Якщо по закінченні вказаного часу овочі (особливо буряк), ще будуть тверді, варити заправку до їх повної готовності.

Поки заготівля нудитися, простерилізувати баночки. Зручно використовувати ємкості з об’ємом в півлітра, проте при наявності великої родини підійдуть і літрові. Металеві кришки прокип’ятити 10 хвилин.

Готову борщову заправку на зиму з буряком розкласти по банках і закатати. Поставити на доріжку догори дном, а зверху накрити теплою ковдрою.

Коли заготовка повністю охолоне, можна винести її на зберігання в льох.

Заправка для борщу без оцту і лука

Характерну кислинку, яку додає борщу доданий в заправку оцет, люблять не всі. Цей рецепт заправки для борщу на зиму з буряка не містить кислоти. До того ж у неї виходить особливий смак, оскільки буряк і морква попередньо обсмажують в олії.

  • помідори і буряк – по 1,5 кг;
  • морква і перець (солодкий) за 1 кг;
  • цукор – 1 ст. л.;
  • сіль – 4 ст. л.;
  • масло — 250 г;
  • 3 лаврушки;
  • 3 гвоздички;
  • перець мелений за смаком.

Покрокове приготування бурякової заправки на зиму:

  1. Помідори пропустити через соковижималку.
  2. Вилити сік у каструлю і 20 хвилин прокип’ятити, додавши спеції, сіль і цукор. Періодично знімати пінку.
  3. Очищений солодкий перець подрібнити в блендері або перекрутити на м’ясорубці. Додати масу в томатний сік в кінці приготування і прокип’ятити кілька хвилин.
  4. Поки томатний сік готуватися, моркву натерти на тертці і обсмажити в олії.
  5. Буряк також натерти і обсмажити до м’якості.
  6. Додати обсмажені овочі до готового томатного соку. Уварювати до тих пір, поки заправка не придбає бажану консистенцію.
  7. Розлити по банках і закатати.

Борщові приправа з томатною пастою

Заправка-пюре без буряка

Крім заготовок, в склад яких входить практично весь овочевий набір для борщу, часто роблять універсальні заправки без буряка. Рецепти борщової заправки на зиму без буряка мають кілька варіантів, що відрізняються як способом переробки овочів, так і їх асортиментом. Деякі передбачають термообробку, а в деяких рецептах овочі пересипаються сіллю і як би маринуються. Такі заправки можна додавати в різноманітні супи. А якщо потрібно приготувати борщ – використовують свіжу буряк.

Отже, щоб законсервувати 7 л заправки без буряка, знадобляться:

  • томати – 8 кг;
  • перець (червоного або зеленого кольору) – 2 кг;
  • 3-4 зубчики часнику для запаху;
  • лаврушка – 7 маленьких листочків;
  • перець горошком – по 14 шт. чорного і запашного.

Першим ділом слід простерилізувати банки, а кришки для закачування – прокип’ятити.

Далі готуємо заправку:

  1. Перець помити, розрізати на дві частини, видалити плодоніжку і вибрати насіння. Перекрутити в м’ясорубці.
  2. З томатів зробити сік за допомогою соковижималки.
  3. Часник крупно порізати ножем, щоб вийшло 7 шматочків.
  4. Вилити обидві суміші у велику каструлю ємністю близько 8 літрів. Коли закипить, зібрати пінку і проварити на середньому вогні близько 15 хвилин.
  5. У кожну стерилізовану баночку покласти на дно два шматочки часнику, по 2 горошини кожного перцю і 1 лаврушку.
  6. Розлити заправку по ємностях, закатати і укутати.

Заправка з засолених овочів

У цьому варіанті приготування заправки для борщу на зиму без буряка овочі не проварюються, а пересипаються сіллю. Завдяки цьому вони залишаються свіжими і зберігають всі свої вітаміни.

Для заготівлі чотирьох баночок заправки ємністю півлітра буде потрібно 300 г зелені (петрушки та кропу), а також наступні інгредієнти у кількості 500 м:

  1. Перець порізати соломкою.
  2. Морквину очистити від шкірки і натерти.
  3. Цибуля дрібно порізати кубиками.
  4. Помідори обдати окропом, видалити шкірку і нарізати дрібними кубиками.
  5. Зелень порубати ножем.
  6. Скласти всі інгредієнти у великій таз, пересипати сіллю і руками переворошить. Залишити заготовку на 15 хвилин, щоб овочі пустили сік.
  7. Викласти заправку в скляні ємності і закрити капроновими кришками.

Зберігати заправку з засолених овочів слід в холодильнику.

Ніхто не буде заперечувати, що приготовлена своїми руками борщова заправка на зиму з буряком або без неї, набагато корисніше овочів, які продаються взимку на ринку або в магазині. А якщо ще є можливість використовувати для загортання овочі зі свого городу, такий шедевр вже точно не купити в магазині. За допомогою однієї баночки апетитний, ароматний і корисний борщ буде готовий максимум за 40 хвилин. Економте свій час, але не економте на здоров’ї. Всім приємного апетиту!

Оригінальний рецепт борщової заправки з часником — відео

Читайте також: Пюре з ніжною гарбуза – кращі заготовки на зиму

Источник: fainadacha.pp.ua

Заправка для борщу із буряка на зиму – покроковий рецепт

  • Заправка для борщу із буряка на зиму
  • Буряки на зиму для борщу без оцту
  • Як приготувати борщ з буряком борщової заправки
  • Борщ з буряком на зиму

Готувати влітку улюблене перше блюдо просто, адже лавки магазинів переповнені всіма необхідними для його

Зробивши ще влітку заготовку з буряків для борщу, взимку ви швидко з ним дасте ради. Замість звичних 1-1,5 годин готування, у вас піде не більше 20-25 хвилин. Борщова заправка буває різною, вона може включати у свій склад кілька основних інгредієнтів борщу, а може складатися з усіх необхідних продуктів.

Перший рецепт заправки з буряка на зиму буде саме «повномасштабних». В його складі не буде, хіба що картоплі.

Заправка для борщу із буряка на зиму

Інгредієнти

  • Капуста — 2 кг+-
  • Морква — 1 кг+-
  • Буряк — 3 кг+-
  • Помідори свіжі — 1 кг+-
  • Сіль — 3-4 ст. л.+-
  • Цибуля ріпчаста — 1 кг+-
  • Оцет столовий 9% — 200 г+-
  • Болгарський перець — 500 г+-
  • Рослинне масло — 250 мл+-
  • Цукор-пісок білий — 250 г+-

Приготування домашньої заправки для борщу

Виходячи з кількості інгредієнтів вищеописаного складу – у вас вийде 7 літрових банок заправки для борщу. Таким запасом ви зможете користуватися досить довго.

Буряки на зиму для борщу без оцту

Тим, хто не любить різкий запах оцтової есенції, можна запропонувати відмінний легкий рецепт заготівлі з буряків для борщу без оцту. Відрізняється рецепт також відсутністю капусти і наявністю великої кількості свіжої зелені. Час приготування такого борщівника – 1 год 10 хв.

Інгредієнти

  • Болгарський перець – 3 кг;
  • Буряк – 3 кг;
  • Помідори – 2 кг;
  • Сіль – за смаком;
  • Морква – 2 кг;
  • Корінь петрушки — за смаком;
  • Зелень кропу, селери, петрушки – за смаком.

Як приготувати зимову заправку «буряк для борщу»

Крім зелені, в зимову заготовку з буряка можна додати спеції, наприклад, стручок гіркого перцю, хрін, чорний мелений перець або базилік. Свіжі помідори, при бажанні, легко замінюються томатною пастою. Якщо у вас заправка для борщу буде заготовлена ще влітку, то взимку вам залишиться зробити всього пару-трійку простих кулінарних кроків.

Як приготувати борщ з буряком борщової заправки

Коли настане зима – можна з легкістю почати спустошувати свої засіки. І як тільки ваші домочадці потребуватимуть справжнього літнього борщу з натуральним бордовим кольором і надзвичайно стійким приємним ароматом – з гордістю діставайте свої зимові заготовки з буряка.

Зробити на їх основі борщ більше, ніж просто, все, що потрібно зробити – це:

  • у киплячий бульйон (у разі приготування пісного борщу використовуйте воду) кладіть нарізану картоплю (100 г);
  • потім додайте 150 г подрібненої капусти (але лише в тому випадку, якщо її немає у заготівлі) і проваріть все 15-20 хвилин, до повного приготування овочів;
  • коли овочі зваряться – додайте в бульйон +/- 0,5 кг заготовленого борщівника (орієнтуйтеся на свій смак), доведіть все до кипіння, а потім проваріть блюдо 10-12 хвилин на середньому вогні.

Перед подачею на стіл, борщ з буряком розбавляємо сметаною. Якщо ви не поклали зелень в саму заправку, то можете додати в тарілку з борщем трохи кропу або петрушки. З білим хлібом, шматочком часнику, сала або перцю борщик просто випарується зі столу за лічені хвилини.

Борщ з буряком на зиму

Заготовлювати на зиму можна не тільки окремі овочі, але і ціле блюдо. Якщо ви любите борщ та їсте його досить часто, тоді спробуйте заготовити на зиму не заправку, а сам борщ. Відкрита в зимові холоди банку з запашним борщем зі свіжих літніх овочів відразу нагадає вам про тих днинки літа і дозволить збагатити свій організм цілим комплексом «закритих» в банку вітамінів.

Інгредієнти

  • Морква – 1 кг;
  • Лимонна кислота – 1 ч. л.;
  • Капуста – 1 кг;
  • Цукор – 2 ст. л.;
  • Цибуля – 0,5 кг;
  • Сіль – 2 ст. л.;
  • Буряк – 1 кг;
  • Рослинна олія – за смаком;
  • Помідори – 1 кг

Приготування борщу з буряками

Буряки на зиму для борщу заготовлюється дуже просто. Вибирайте будь-який рецепт на свій розсуд і готуйте улюблену заправку так, як вам подобається. Взимку ваші заготовки виявляться просто незамінними і стануть вам справжніми помічниками на кухні. З ними готувати улюблений борщ в холоди ви будете набагато частіше.

Источник: poradum.com

Заправка для борщу з буряками і без на зиму: рецепти з фото

Борщ є шалено смачним, ароматним і наваристим традиційно українським блюдом, смак якого не проти насолодитися як дорослі, так і діти.

Буряк – той інгредієнт у складі борщу, який надає йому ні з чим незрівняний, яскравий бордовий колір, завдяки якому його цінують у всіх світових країнах. Тарілочка гарячого м’ясного борщу на обід – що може бути краще?

Якщо ви бажаєте у холодні зимові дні балувати своїх домашніх смачним і ароматним стравою, то доведеться запастися заправкою для борщу про запас.

Заправка для борщу на зиму: найкращі рецепти

Щоб приготувати ароматну перше страву, треба обов’язково мати в наявності бурякову заправку для борщу на зиму. Для приготування рекомендується брати лише стиглі овочі зі свого городу, що за користь не можна порівняти з магазинними.

Крім того, взимку ви зможете істотно заощадити час на приготуванні борщу.

Перед тим, як приступити до готування, підготуйте і стерилізуйте банки і кришки.

Список необхідних продуктів:

  • Перезрілі помідори – 1 кг;
  • 1,5 кг буряків;
  • 0,5 кг ріпчастої цибулі;
  • 500 грам моркви;
  • 1 склянку олії;
  • 2 ложки оцту;
  • 1 ст. ложка солі.

В процесі приготування заправки для борщу на зиму з буряка віддавайте перевагу стиглим м’ясистим помідорів, завдяки яким у вас вийде густа і апетитна закуска. Із зазначеної кількості інгредієнтів можливо приготувати 3 літри заправки з буряком.

  1. Овочі ретельно вимийте;
  2. Цибуля ріпчаста нарубайте ножем дрібно;
  3. Моркву і буряк необхідно натерти на тертці;
  4. Помідори подрібнюємо, можна за допомогою м’ясорубки.

Візьміть на замітку! У разі подрібнення овочів в блендері у вас вийде найсмачніший буряковий соус, який можна додати в борщ. Або можна скористатися м’ясорубкою.

Отже, приступаємо до приготування заправки для борщу:

  1. В глибоку ємність кладемо подрібнені овочі, солимо, додаємо 1 ст. ложку оцту і масло. Масло вибирати, спираючись на власні смакові пристрасті. Тут все на любителя: комусь подобається кукурудзяна, комусь оливкова, а кому — то звичайне нерафінована;
  2. Поставити каструлю на середній вогонь і, періодично помішуючи, варити протягом 40 хвилин;
  3. висновок влити в суміш 1 ст. ложку оцту і звести вогонь на мінімальний рівень;
  4. Гарячу заправку розлити по чистим стерилізованим банкам, закатати. Досвідчені кулінари радять при цьому не знімати каструлю з вогню, нехай заправка повільно кипить. Слідкуйте за тим, щоб вариво не підгоріло.

З капустою

Здогадайтеся, який овоч служить основою для будь-якого борщу? Звичайно ж, це білокачанна капуста, вирощена на власному городі.

З капустою заправка стає в рази смачніше і вишуканіше. Доведеться докласти чимало зусиль і праці в процесі приготування, щоб догодити своїм домочадцям, проте це того варто.

Що ж потрібно для приготування заправки для борщу з капустою на зиму? На 10 півлітрових баночок нам знадобиться:

  • Качан капусти – 2 кг;
  • 900 грам ріпчастої цибулі;
  • Буряк – 3 кг;
  • Цукор – 2 ст. ложки;
  • Морквина – 1кг;
  • 1 стакан рослинного масла;
  • Сіль – 2,5 ст. ложки;
  • Оцтова кислота – ¾ склянки;
  • Кілька горошин перцю, лавровий лист.

буряк і моркву Промити, зняти з неї шкірку. Далі натираємо їх на крупній тертці.

Після капусту потрібно нашаткувати, цибулю дрібно нарізати.

Подрібнені овочі перекладаємо в ємність невеликих розмірів і ставимо на вогонь. Чекаємо, поки ароматна заправка для борщу не почне кипіти і булькати.

Не забувайте періодично помішувати майбутню заготовку. Після того, як вона закипить, додаємо оцтову кислоту, сіль, перець і лавровий лист. Час варіння забере у вас не більше 1 години.

Після гарячу заправку для борщу з капустою розлити по стерильним банкам, накрити кришками і закатати.

Зберігання можливе при кімнатній температурі, однак ідеальні умови створені в підвалі або комори.

Готова заправка з капустою привнесе взимку краплю користі і вишуканості у ваше повсякденне блюдо і зробить його більш ароматним.

Апетитна, ситна заправка для борщу з квасолею на зиму готова!

Источник: kuhideya.co.ua