Заправка для борща без перцю

Заправка для борщу: з оцтом і без нього

Що може бути краще наваристого і ароматного борщу? Ця страва актуально в будь-який час року. Влітку для його приготування використовуються свіжі томати, болгарський перець і буряк. У зимовий період у хід зазвичай йдуть консервовані овочі. Суп від цього не стає менш смачним.

Хочете зварити борщ, витративши мінімальну кількість часу? Це можливо, якщо у вас заздалегідь припасена спеціальна заправка, що включає в себе всі необхідні інгредієнти. Пропонуємо вам два рецепти — з використанням оцту і без нього.

Заправка для борщу

Для початку вирушаємо в продуктовий магазин або найближчого супермаркету, щоб купити 500г болгарського перцю і 1 кг свіжих томатів. Коли всі необхідні інгредієнти під рукою, можна приступати до процесу приготування заправки.

Помідори треба ретельно промити під водою з-під крана. Далі подрібнюємо їх. Для цього можна помістити їх в блендер або звичайну м’ясорубку. Отриману масу виливаємо в глибоку каструлю і ставимо на вогонь. Тепер беремо болгарський перець і нарізаємо його невеликими за розмірами шматочками. Додаємо їх до томатній пасті, а потім доводимо до кипіння. Заправка для борщу повинна ще 5 хвилин потомитися. Якщо ви збираєтеся закатати її на зиму, то заздалегідь підготуйте півлітрові банки і металеві кришки. Обов’язково простерилизуйте тару. У кожну з них розливаємо киплячу масу. Залишилося закатати банки. Наша заправка для борщу зиму готова! Взимку ви можете використовувати її не тільки для наваристих супів, а й для різних соусів, тушкованої капусти і овочевого рагу.

Гостра заправка для борщу з оцтом

На 5-літрову каструлю необхідно взяти:

  • 1 кг томатов;
  • 4 кг свекли;
  • 1 кг свіжої моркові;

1) Морква, буряк і яблука промиваємо під водою з-під крана, очищаємо і натираємо на крупній тертці (кожен інгредієнт окремо). Часник потрібно пропустити через прес.

2) Приступаємо до обробки болгарського перцю: промиваємо, очищаємо від насіння і плодоніжок, а потім нарізаємо тонкою соломкою.

3) Робимо хрестоподібний надріз на томатах, а потім буквально на 30 секунд опускаємо в окріп. Після гарячої води завадимо помідори в холодну. Акуратно знімаємо шкірку, а м’якоть подрібнюємо.

4) Беремо глибоку каструлю і розігріваємо в ній масло. Кладемо туди натерті буряк і моркву. Обсмажуємо не менше 15-20 хвилин. Додаємо яблука, цукор, перець і томати. На даному етапі можна посолити. Все це добре перемішуємо. Отриману масу тушкуємо приблизно 50 хвилин, встановивши повільний вогонь.

5) Залишилося додати часник, а через 15 хвилин влити оцет. Знову все перемішуємо. Можете знімати каструлю з вогню.

6) Суміш в гарячому вигляді розливається по заздалегідь підготовленим і стерилізованим банкам, які потім закочуються кришками. Перевертаємо їх і даємо охолонути. Наша заправка для борщу з оцтом готова. Її ви можете використовувати не тільки для супів і м’ясних страв, але і як самостійну гостру закуску.

Источник: faqukr.ru

MegaSite.In.UA

Статті, поради, інструкції

Домашнє консервування. Частина 2 — супи рецепти борщ.

Пропоную Вашій увазі різні заготовки, які виручать за необхідності терміново приготувати обід.
Розсольник з перловкою і жиром
Кількість продуктів довільне, та й склад можна змінювати. Краще всього використовувати 0,7-0,8-літрові банки, так як однієї такої баночки вистачає для приготування 3-літрової каструлі супу.
Головне, що потрібно
, це 3 — літрова банка солоних огірків, 0,5 кг перлової крупи, 200-250 г жиру (кулінарного, свинячого зі шкварками або рослинного масла), по 0,5 кг ріпчастої цибулі та моркви, зелена цибуля, зелень петрушки і кропу, 5-6 зубчиків часнику, жменю борошна, сіль за смаком. Можна додати і щавель.
Перлову крупу добре розварити і сполоснути, щоб видалити слиз. Огірки промити, подрібнити і згасити в глибокій сковороді або каструлі, поступово додаючи розсіл. В окремій сковороді розігріти жир і обсмажити в ньому до золотистого кольору подрібнений ріпчаста цибуля з борошном. Потім додати моркву і смажити досить довго, поки вона не набуде золотавого кольору.
Обсмажені овочі і перлову крупу скласти в товстостінну каструлю, додати щавель, подрібнену зелень і часник. Добре перемішати і на середньому вогні, постійно помішуючи, довести до кипіння. У гарячому вигляді розкласти в підготовлені банки, стерилізувати 10-15 хвилин, закатати. Зберігати в прохолодному місці.
Борщова заправка
На 20 банок по 0,5 літрів потрібно 3 кг капусти, по 1,5 кг моркви і цибулі, 2 кг помідорів, 4 кг буряка, 300 г коріння петрушки, 800 г солодкого перцю, пучок зелені петрушки. Крім того , 1 склянка 9%-ного оцту, по 3 ст. ложки солі й цукру, 0,5 л рослинного масла, 4 лаврові листки, 10-15 горошин чорного перцю, 5 горошин запашного перцю.
Помідори обдати окропом, зняти з них шкірку і дрібно нарізати. У глибокій сковороді розігріти 300 г рослинної олії і злегка обсмажити в ньому буряк, нарізаний соломкою. Потім 10 хвилин потомити під кришкою на слабкому вогні. Перець очистити від насіння і нарізати соломкою. Ріпчасту цибулю нарізати півкільцями, а моркву і корінь петрушки — самої дрібною соломкою, розміром з вермішель. Капусту нашаткувати.
Всі овочі разом з буряком з’єднати і перемішати. Додати подрібнену зелень петрушки, прянощі, сіль, цукор і масло. Все добре перемішати і тушкувати під кришкою 40 хвилин, періодично помішуючи, щоб овочі не пригоріли. За 5-7 хвилин до готовності влити оцет. Киплячій борщову заправку розкласти в банки, закатати, перевернути, укутати і залишити до повного охолодження.
Взимку досить буде зварити в 2 л води або бульйону 3-5 картоплини, нарізані кубиками, додати заправку з банки, варити 5 хвилин — і борщ готовий!
Заправка для супу
Цю овочеву заготівлю можна використовувати не тільки як заправку для супу, але і як салат.
Буде потрібно
по 1 кг моркви, ріпчастої цибулі і помідорів, 600 г болгарського перцю, по 300 г зелені кропу і петрушки, корінь петрушки, 800 г солі.
Всі овочі ретельно промити під проточною водою. Моркву і ріпчасту цибулю очистити, у болгарських перців видалити плодоніжки і насіння. Викласти всі овочі на великий рушник, щоб вони добре обсохнули. Моркву натерти на крупній тертці, помідори дрібно нарізати. Можна заздалегідь обшпарити їх крутим окропом, а потім акуратно видалити з них шкірку. Ріпчасту цибулю і болгарський перець нарізати маленькими кубиками.
Зелень кропу і петрушки перебрати, промити під струменем холодної води і дрібно нарізати гострим ножем. Корінь петрушки натерти на тертці. Всі овочі та зелень скласти в глибоку миску, посолити і ретельно перемішати. Щільно укласти суміш у підготовлені банки й закрити скляними або капроновими кришками. Зберігати заправку в прохолодному місці.
Приправа до борщу
(без стерилізації)

Взяти порівну помідори та червоний болгарський перець, пропустити через м’ясорубку і посолити за смаком. Поставити на вогонь, довести до кипіння і варити недовго, буквально 1-2 хвилини. Розкласти у підготовлені банки, закрити кришками. Зберігати в холодильнику.
Приправа з солодкого перцю
Відмінно підходить до м’ясних і рибних страв, до борщу.
На 1 склянку пропущеного через м’ясорубку перцю потрібно
2 ч. ложки солі, 2-3 ч. ложки винного оцту.
Перець без насіння пропустити через м’ясорубку, додати сіль і винний оцет, ретельно перемішати. Розкласти в невеликі баночки, герметично закупорена.
Приправа з томатним соусом
Ця приправа також підходить до страв з м’яса, птиці, риби та до овочів. Вона відмінно зберігається в холодильнику весь рік, аж до майбутнього врожаю.
Буде потрібно
по 300 г перцю і часнику, по 50 г зелені кропу і петрушки, 200 г томатного соусу «Гострий» .
Перець і часник пропустити через м’ясорубку, змішати з рубаною зеленню і томатним соусом.

Приправа «Чистий смарагд»
Буде потрібно 1 кг ягід агрусу, 250-300 г часнику.
Зелені недостиглі ягоди агрусу вимити, обсушити, пропустити через м’ясорубку разом з часником. Добре перемішати, розкласти в чисті сухі банки, закрити капроновими кришками або пергаментним папером. Зберігати в прохолодному місці.
Якщо разом із солодким перцем пропустити через м’ясорубку і 1-2 стручки пекучого перцю, приправа буде набагато гостріше.
Перед вживанням додати приправу 1 ч. ложку рубаної зелені (петрушка, кріп, селера, м’ята, естрагон).

Приправа з яблук
Буде потрібно 5 кг кислих яблук, 500 г солодкого перцю, по 300 г часнику, зелені коріандру (кинзи), петрушки, кріп, селера, сіль за смаком.
Кислі недостиглі яблука розрізати на часточки, вирізати насіннєві гнізда і розварити в каструлі з невеликою кількістю води. Протерти через рідке сито або друшляк і довести до кипіння.
Зелень подрібнити. Часник очистити і дрібно нарізати. Солодкий перець очистити від насіння і дрібно нарізати або пропустити через м’ясорубку. Підготовлені овочі висипати в кипляче яблучне пюре і варити близько 10 хвилин. Посолити за смаком. У гарячому вигляді розфасувати у підготовлені банки і закатати.
Зелений соус
Цей вітамінний соус стане в нагоді взимку для багатьох цілей, наприклад для приготування бутербродів . Потрібно буде тільки змішати зелений соус з розм’якшеним вершковим маслом і мазати на хліб. А можна приготувати відмінну заправку для салатів або запіканок, змішавши соус з майонезом або сметаною.
Буде потрібно
0,5 кг зелені петрушки, 3-4 головки часнику, по 3-4 болгарських перцю і червоних помідорів.
Все пропустити через м’ясорубку, круто посолити, перемішати, скласти в підготовлені банки й закрити капроновими кришками. Зберігати в холодильнику або льосі.
Соус «Федька»
Буде потрібно 2 кг зелених помідорів, 500 г солодкого перцю, 300 г часнику, 150 г хрону, 300 г рослинної олії, 35 г солі (1 ст. ложка з верхом, 100 г цукру, 300 г 9%-ного оцту, петрушка (чим більше, тим краще), насіння кропу і трохи гіркого перцю.
Все пропустити через м’ясорубку, перемішати, покласти в каструлю, закрити кришкою і варити протягом 1 години. Гарячий соус розкласти в банки, закатати, укутати і залишити до охолодження.
З даної кількості продуктів виходить 4 півлітрові банки.
Асорті «Самоцвіти»
Такі вітамінні запаси можна робити аж до зими . Заготівлю можна використовувати як самостійний десерт або як гарнір до м’ясних страв.
Буде потрібно
по 2 кг дрібної буряків і антоновських яблук, 1,5 л соку будь-яких яблук, сік 1/2 лимона, по 10 смородиновий та вишневих листочків, 7 бутончиків календули, щіпка кореня родіоли рожевої, 2 ст. ложки (без верху) солі і трохи менше склянки цукру.
Буряк відварити, очистити і нарізати шматочками. Яблука очистити від серцевини і також нарізати часточками. У киплячий яблучний сік покласти сіль і цукор і бланшувати в ньому яблука не більше 3-4 хвилин. У підготовлені банки укласти шарами, чергуючи, буряк і яблука. У кожну банку додати крихітку кореня родіоли рожевої, пару бутонів календули , листя вишні і смородини, капнути лимонного соку. Залити гарячим яблучним соком і закатати.
Закуска «Іспанська»
Ця смачна ароматна закуска відмінно зберігається в холодильнику, не втрачаючи своїх якостей, аж до нового сезону заготівель.
Буде потрібно
17 компонентів: 1 кореневої селера із зеленню (або 2 невеликих), 1 коренева петрушка з зеленню , 1 пучок кропу, 4 невеликих кореня хрону, по 3 помідори і солодких перцю, 1 стручок пекучого перцю, 1 морква, 2 великі ріпчасті цибулини, 3 головки часнику.
Все це пропустити через м’ясорубку. Додати 2 ст. ложки червоного меленого перцю, 1 ст. ложку чорного меленого перцю, 1 склянка рослинного масла без запаху, 1 склянка томатного соусу, 1 склянка цукру, 1 ст. ложку солі і 1 склянку 9%-ного оцту. Можна додати і 1 корінь пастернаку, і тоді вийде не 17, а 18 компонентів. Все ретельно перемішати, розкласти в підготовлені банки, закрити капроновими притертими або загвинчуються кришками. Зберігати в холодильнику.
Боби в томаті
Буде потрібно 3 кг бобів, 200 г рослинної олії, 1 кг кетчупу, сіль за смаком.
Боби очистити і варити в підсоленій воді приблизно 5 хвилин. Цю воду злити і залити холодною водою на 2-3 см вище бобів. Додати кетчуп, масло і сіль за смаком. Гасити 3 години. У гарячому вигляді розкласти в підготовлені банки, негайно закатати і укутати до охолодження.
Можна використовувати як самостійну закуску або як гарнір до інших страв.

Источник: megasite.in.ua

Заправка для борщу на зиму рецепт з фото

Це блюдо складається з невеликої кількості продуктів, які сповнені вітамін і прекрасно поєднуються. Пропонуємо вам приготувати дуже смачну заправку для борщу на зиму з натуральних продуктів, яка порадує вас своїм кольором і смаком в холодну пору року.Бажаєте, щоб ваша заправка для борщу на зиму була максимально корисною і смачною? Тоді дозвольте запропонувати вам дивно простий рецепт заправки для борщу. Тут є всього два інгредієнти.

Абсолютно відсутні будь-які спеції, в тому числі і оцет. Не думайте, що заправка для борщу без оцту буде погано зберігатися. Навпаки, завдяки натуральній кислоті томатів, ця заправка для борщу на зиму простоїть всю зиму до наступного врожаю відмінно.

Крім борщу, такий заготівлею можна заправляти будь-які страви, де потрібно томат. Перець тут дуже доречне, оскільки створює літній настрій в процесі приготування страви. Адже аромат перцю завжди нагадує літо. Так що справжній літній борщ в розпал морозів вам забезпечений з такою заправкою для борщу.

Інгредієнти для страви» Заправка для борщу на зиму » на 7-8 банок по 0,5 л:

– сік томатний 3 л або помідори 3 кг.

– перець болгарський – 1-1,5 кг;

Рецепт приготування заправки для борщу:

Для початку підготуємо інгредієнти за рецептом заправки для борщу.

В першу чергу нам потрібно зробити сік з помідорів. Для цього можна використовувати соковижималку або ж простий подрібнювач/м’ясорубку. Щоправда, у другому випадку в заправці будуть траплятися дрібні шматочки шкірки. Якщо ви їх не любите, краще зробити саме чистий сік. Отже, готова наша основа для заправки. Тепер приступимо до нарізки болгарського перцю. Чистимо його і потім дрібно ріжемо.

Виливаємо сік в глибоку каструлю. Потім додаємо нарізаний болгарський перець. Тут вже його кількість регулюємо самі. Якщо вам подобається густа заправка з великою кількістю перцю, додавайте більше. До речі, сам сік може бути як густим, так і рідким, залежно від сорту помідорів. Наприклад, від сорту «сливка» томатний сік виходить з м’якоттю, досить густий. У такий сік можна покласти трохи менше перцю.

До речі, перець може бути найрізноманітніший. Це і товстостінний і зовсім маленький і тонкий. Підійде навіть кривій і нестандартний, адже все одно ви його будете нарізати. Так що якщо немає куди дівати некрасивий, але здоровий перець, краще з нього зробити заправку для борщу.

Тепер доводимо до кипіння вміст каструлі. Тим часом готуємо півлітрові банки. Стерилізуємо їх разом з кришками. Довго заправку кип’ятити не треба. Буде достатньо 5-10 хвилин. Адже в майбутньому перець буде ще піддаватися термічній обробці. А, як відомо, він дуже швидко готується. І щоб не переварити, слід заправку його додавати не м’яким. Розливаємо заправку по банкам, попередньо перемішуючи в каструлі, щоб рівномірно розподілити гущу.

Закочує банки і перевертаємо їх. Даємо повністю охолонути. Ось такий простий і бюджетний рецепт заправки для борщу.

Ваш домашній борщ буде прекрасним, якщо в ньому буде заправка для борщу на зиму.

Рецепти смачних заправок для борщу на зиму

Важко собі уявити життя без борщу, кожна господиня намагається готувати це корисне і смачне блюдо 1 раз в тиждень. Влітку багато свіжих овочів, з яких можна його приготувати, а от у зимовий період не завжди є можливість знайти соковиту буряк. Вирішенням цієї проблеми пропонуємо рецепт дуже смачної заправки для борщу на зиму з буряка.
Для приготування нам знадобиться:
1,5 кг буряків;
1,5 кг томатів;
1 кг моркви;
1 кг болгарського перцю;
1 шт. перцю чилі;
250 мл рослинного масла (домашнє або магазинне);
4 ст. л. кухонної солі;
4 шт. лаврового листа;
мелений перець за смаком;
2 шт. ароматною гвоздики.

Простий рецепт приготування:
Необхідно підготувати помідори, миємо й нарізаємо їх невеликими шматочками, щоб легко можна було перекрутити їх в соковижималці. Отриманий сік будемо варити з додаванням лаврового листа. Солодкий болгарський перець очищаємо від прожилок і насіння, їх необхідно прибрати для уникнення гіркого смаку. Очищаємо моркву натираємо на крупній тертці, якщо у вас є кухонний комбайн, використовуйте спеціальну насадку для подрібнення. Буряк очищаємо і натираємо на тертці, як і моркву. Беремо велику ємність, наливаємо олію і ставимо на вогонь, туди ж додаємо натерту моркву і буряк. Ретельно перемішуємо овочі і пасеруємо не більше 15 хвилин. Солодкий і гострий перець подрібнюємо в кухонному комбайні і додаємо до приготовленого томатного соку, варимо отриману суміш не більше 5 хвилин. Виливаємо томатний сік з перцем до тушкованим овочам, додаємо кухонну сіль. Заправку для борщу із буряка готуємо близько години, вона повинна бути густою. Стерилізуємо банки, викладаємо приготовану заправку для борщу із буряка, закочує банки і поміщаємо в прохолодне місце (комору).
Цей рецепт дуже смачної заправки для борщу на зиму з буряка додасть надзвичайний смак літніх овочів, а головне завжди буде у вас під рукою.
Варто відзначити, що у кожної господині є свій рецепт приготування заправки до борщу на зиму. У неї можна додавати будь-які інгредієнти (капуста, картопля) і від цього смак буде дивовижним. Якщо ви любите похрустывающую капусту, то рецепт заправки для борщу на зиму без капусти, кращий варіант. Ця заправка ароматна і соковита, а приготування борщу з нею стане зручним і легким.

Рецепт заправки для борщу зиму без капусти

З інгредієнтів нам буде потрібно:
2,5 кг стиглих томатів;
1,5 кг соковитої моркви;
2,5 кг буряків;
1,5 кг ріпчастої цибулі;
2,5 кг солодкого болгарського перцю;
2 шт. гіркого перцю;
4 шт. часнику;
2 склянки растильного масла;
1 ст. цукру;
3,5 ст. л. кухонної солі
Простий рецепт приготування: томати Вимити, обдати окропом, зняти шкірку і перекрутити томатний сік. Беремо зручну ємність, виливаємо сік, додаємо цукор, рослинна олія, кухонну сіль і чекаємо поки овочі не закиплять. Моркву і очищений від прожилок і насіння солодкий перець нарізаємо соломкою, буряк натираємо на крупній тертці. Дрібно ріжемо цибулю і часник, а гіркий перець дрібною соломкою. Всі овочі тушкуємо на невеликому вогні не більше 30 -35 хвилин. В стерилізовані банки викладаємо приготовану заправку і закатуємо. Перевертаємо банки вниз і накриваємо теплою ковдрою. Як бачимо, рецепт заправки для борщу на зиму без капусти готується швидко. Взимку досить буде приготувати насичений бульйон і додати в нього домашню заправку. Головною перевагою цього рецепту є, то його швидко і легко готувати.
Багато господині готують різні заготовки заправок у складі яких є оцет, сіль і різні консерванти. Ми пропонуємо приготувати дуже смачну заправку для борщу на зиму без цих інгредієнтів.

Рецепт заправки для борщу з капустою на зиму

Нам знадобиться:
1,5 кг білокачанної капусти;
4 шт. солодкого болгарського перцю;
1,5 л. томатного соку (заздалегідь приготований);
2 шт. лаврового листа;
5 шт. запашного перцю;
Спосіб приготування: Миємо й чистимо солодкий перець. Шаткуємо капусту так, як вам подобається, можна використовувати спеціальну терку. Болгарський перець нарізаємо тонкими смужками або шаткуємо. Доводимо томатний сік до кипіння і висипаємо в нього капусту, солодкий і запашний перець з лавровим листом. Тушкуємо нашу заготовку не більше 5 хвилин. Готову заготовку розкладаємо у попередньо підготовлені стерилізовані банки і закатуємо. Банки ховаємо під теплу ковдру і залишаємо на одну добу. Цей простий рецепт заправки для борщу з капустою на зиму займе у вас всього лише 25 хвилин приготування, зате взимку ви будете насолоджуватися кожним приготованим борщем.
Будь-яку таку заготовку можна використовувати як закуску, так і для приготування розсольнику. В зимовий період така консервація відмінно виручає, адже взимку так хочеться свіжих овочів.
Всі приготовані заготовки краще зберігати у прохолодному місці.

Що ще можна додати при консервації заправки для борщу на зиму:

  • кабачки;
  • корінь петрушки і селери;
  • сливи або чорнослив;
  • пюре з яблук;
  • мелену пекучу паприку;
  • винний оцет.

Будь зимова заготівля дозволить вам швидко приготувати гарячий обід, адже вам залишиться тільки нарізати картоплю, і зварити бульйон. Головною перевагою заправки борщу на зиму є те, що всі овочі, які в ній є небудь з вашого городу, або сезонні осінні без нітратів.
Впевнені, що всі запропоновані рецепти заправок для борщу на зиму будуть актуальними для тих, хто стежить за своїм харчуванням, здоров’ям і цінує час.

Источник: dovidkam.com

Борщевая заправка на зиму

Казалось бы, борщ из консервов не сравнится с блюдом из свеженьких, непереработанных овощей. Конечно, если рядом овощной круглосуточный магазин или оптовый овощной рынок, не проблема запастись нужными продуктами. Вот только подобный идеальный вариант доступен не всем.

К примеру, хозяйка уехала на недельку в отпуск или к маме, а домочадцы, избалованные ежедневными свежими борщами, стонут и плачут от тоски по маминым первым блюдам. Гораздо легче по телефону объяснить обалдевшему от домашних хлопот мужу место нахождения заветной баночки с борщевой заправкой, чем долго втолковывать ему чего и как добавлять в кастрюлю с бульоном.

Или вы живете за границей и случайно заскочили на местный рынок в момент его закрытия, когда овощи можно купить за бесценок. Сумки домой притащили, а хранить овощи, выращенные в жарких странах на гидропонике, дело бессмысленное. Да и работать там приходится с утра до вечера и редкий выходной женщина полдня проведет у плиты. Конечно, местные жительницы потчуют своих родных полуфабрикатами, но выходцы из стран СНГ все-таки кормят свои семейства сытными, наваристыми борщами.

И, наконец, третий, самый веский аргумент в пользу такой заготовки борщевой заправки на зиму – сезонная цена в разы ниже стоимости овощей в межсезонье.

Консервированная заправка для борща с болгарским перцем

Требуемые продукты для заготовки на зиму и их количество:

  • 2 кг очень спелых помидоров, не страшно, если по-дешевке взять чуть примятые;
  • 3 кг столовой, интенсивно-темного цвета, свеклы,
  • по 1,5 кг морковки и сладкого разноцветного перца;
  • 1 кг белого или золотистого репчатого лука (ни в коем случае не брать так называемый синий или красный – при варке он становится грязно-серым);
  • большой пучок любимой зелени – укроп, петрушка. Можно что- то одно – некоторые не любят петрушку, кого-то раздражает укроп.
  • 4 столовых ложки с небольшой горкой обычной поваренной соли;
  • 200 мл рафинированного масла, хотя некоторые любители используют именно масло с запахом;
  • полстакана сахара;
  • пол-литра простой воды;
  • полчайной ложки кислоты лимонной;
  • 150 мл уксуса 9%;

Данное количество рассчитано для 6-7 литров готовой борщевой заправки на зиму.

Пошаговое руководство по приготовлению закрутки:

  1. Вымыть и очистить корнеплоды. Если добавить к уже названным моркови и свекле корень пастернака, борщ приобретет более насыщенный вкус.
  2. Нашинковать тонкой соломкой или натереть на крупную терку коренья.
  3. Почистить от семян и порезать соломкой сладкий перец.
  4. Чищеный лук измельчить на мелкие кубики.
  5. Пробланшировать томаты, очистить от шкурки, нашинковать кусочками.
  6. Удалить грубые стебли у зелени, измельчить весь пучок.
  7. Обжарить до светло-коричневого цвета лук на масле, высыпать в емкость для тушения.
  8. Вытереть сковородку кусочком ненужной ткани или бумажной салфеткой, чтобы убрать маленькие кусочки лука. В дальнейшем сковородку протирать всякий раз перед каждой следующей закладкой.
  9. Обжарить морковку с добавлением масла, отправить к луку.
  10. Чуть прижарить перец, выложить к обжаренным овощам.
  11. Свеклу жарить, смешав с лимонной кислотой или малым количеством уксуса на маленьком огне до мягкости. В конце жарки добавить сахар.
  12. Выложить к свекле помидоры, жарить смесь около 5 минут.
  13. Смешать все обжаренные овощи и потушить с солью минут 15.
  14. Влить уксус, закипятить.
  15. Разложить в стерилизованные банки подходящей емкости, закатать, утеплить.
  16. Через 1,5-2 суток убрать на хранение на зиму.

Борщевая заправка без предварительной обжарки овощей

Примерное количество необходимых продуктов для заготовки на зиму:

  • 2 кг свеклы;
  • по 1 кг моркови, томатов и лука;
  • полкило сладкого болгарского перца;
  • 250 мл масла растительного;
  • 1 стакан уксуса 6%;
  • 100 г соли;
  • 1 стакан сахарного песка;
  • пучок любимой зелени.
  1. На терке или в комбайне натереть корнеплоды: свеклу и морковь.
  2. Помидоры, перец и лук измельчить кубиками, как обычно для добавки в суп.
  3. Все тщательно перемешать. Если хочется, добавить нужную зелень.
  4. Сделать заправку из масла, сахара, уксуса и соли. Мешать до полного растворения сахара и соли.
  5. Смешать овощи с заправкой и отставить.
  6. Приготовить банки, самые маленькие, чтобы сразу использовать всю массу.
  7. Протушить подготовленный полуфабрикат около получаса на медленном огне, регулярно перемешивая.
  8. Разложить в посуду, закрыть металлическими крышками.

Такой продукт можно хранить в квартире.

Сварить нужный бульон, положить картофель, затем капусту. Добавить борщевую заправку за пару минут до готовности.

Борщевая заправка от Аллы Ковальчук

Участница проекта «Мастер-шеф» известна своими практичными советами и проверенными рецептами. Ее вариант консервированной заправки на зиму рассчитан на использование для приготовления борща в большой кастрюле семейного типа. В итоге получится 700-1000 грамм отличной борщевой заправки для знаменитого украинского борща.

Какие продукты следует подготовить:

  • по 200 грамм морковки, лука, болгарского перца, зелени;
  • 600 грамм свеклы;
  • 100 грамм воды;
  • 50 грамм масла для жарки;
  • 2 чайных ложки соли;
  • 1 столовая ложка сахара;
  • 30 мл яблочного уксуса.

Как готовится заправка:

  1. Натереть на терке отдельно морковь и свеклу.
  2. Перец и лук нашинковать маленькими кубиками.
  3. Томаты измельчит в пюре на мясорубке или в кухонном комбайне.
  4. Зелень мелко изрубить.
  5. Поджарить до прозрачности на масле в глубокой сковороде лук.
  6. Добавить к нему морковь, долить масло и пассировать под крышкой около 5 минут.
  7. Свеклу смешать с уксусом и выложить к луку и моркови.
  8. Протушить овощи под крышкой минут 5.
  9. Добавить соль и сахар, тщательно перемешать.
  10. Добавить кубики перца и зелень, еще раз перемешать и потомить под крышкой пару минут.
  11. Влить пюре, при необходимости добавить воды.
  12. Тушить заправку 30 минут, помешивая.
  13. Разложить в порционные подготовленные банки и закрутить.
  14. Закрытые банки положить на бок и покатать по столу для равномерного распределения образовавшейся жидкости.
  15. Убрать закрутку на хранение.

Эта заготовка также прекрасно подойдет в холодном виде в качестве закуски зимой.

Источник: zakatushki.ru