Приправа до борщу з квасолею

Борщ з яловичиною та квасолею

Розумію, що назвою нікого не здивувала, але я впевнена, що навіть найпростіший борщ у кожної господинею вийде по-різному і кожна, звичайно, думає, що у неї найсмачніший. Ось, вирішила поділитися варіантом борщу з квасолею, який варю я. Природно, найсмачніший!

Щоб приготувати борщ з яловичиною та квасолею, вам знадобиться:

яловичина
буряк — 2 шт.
морква — 1 шт.
цибуля — 1 шт.
картопля — 3 шт.
капуста — 1/2 вилка
сало
помідор — 1 шт.
квасоля
часник — 1 зубок
томатна паста — 1 ст. л.
масло рослинне — 1 ст. л.
сіль
цукор — 1 ч. л.
оцет — 1 ч. л.
перець чорний
петрушка
кріп
кінза

Як приготувати борщ з яловичиною та квасолею:

1. Отже, якщо борщ у нас буде з квасолею, значить, нею і потрібно зайнятися в першу чергу. З вечора заливаємо квасолю водою і залишаємо на ніч. За півтори години до приготування борщу зливаємо з квасолі воду, викладаємо в каструлю, наливаємо свіжу воду і варимо приблизно годину-півтори. Коли квасоля буде готова, зливаємо воду і промиваємо.
2. У той же час, що і квасоля, заливаємо м’ясо (яловичину на кістці) водою і так же ставимо варитися. На сильному вогні доводимо до кипіння, знімаємо піну і на маленькому вогні варимо близько півтора-двох годин. Потім проціджуємо бульйон. Відокремлюємо м’ясо від кістки, нарізаємо на середні шматки, кому як подобається, і відкладаємо.
3. Моєму буряк, чистимо і натираємо на середній тертці. Кладемо в невелику каструльку, додаємо трохи бульйону і ставимо на вогонь. Доводимо до кипіння і додаємо оцет з цукром, змішуємо і Томім на маленькому вогні до повної готовності. У вас на це піде хвилин 35-40 (все залежить від буряка).
4. Тим часом, поки готується буряк, підготуємо всі інші продукти. Очищаємо цибулю, миємо і дрібно нарізаємо.
5. Очищаємо моркву, промиваємо і натираємо на середній тертці.
6. Сало нарізаємо тонкою соломкою (смужками).
7. На розігрітій сковорідці розтоплюємо сало і обсмажуємо на ньому цибулю з морквою до золотистого.
8. Томати промиваємо і обдаємо окропом, щоб очистити від шкірки. Відразу після гарячої обливатися холодною. Очищаємо від шкірки і нарізаємо кубиками.
9. Часник очищаємо від лушпиння, миємо і пропускаємо через землянку.
10. В окремій сковорідці на розігрітому рослинному маслі обсмажуємо нарізані томати разом з подрібненим часником. Додаємо томатну пасту і Томім.
11. Отже, буряк готова. Додаємо до неї обсмажені овочі з обох сковорідок, ретельно змішуємо і знімаємо з плити. Залишаємо хвилин на 5, щоб настоялося.
12. Моєму картоплю, очищаємо, ще раз промиваємо та нарізаємо кубиками.
13. Капусту шаткуємо тонкою соломкою.
14. Ставимо на плиту м’ясний бульйон. Доводимо до кипіння і додаємо нарізану картоплю і капусту.
15. Коли картопля буде готова, додаємо залишилися продукти: буряк, нарізане м’ясо, квасоля, приправи. Варимо близько 5-6 хвилин. Солимо і перчимо за потребою. Посипаємо подрібненою зеленню.

Борщ готовий. Розливаємо по порційних тарілках, заправляємо сметаною і подаємо до столу.

Источник: 1001rec.ru

Борщ з квасолею

У колишні часи хлібосольні господині червоний борщ готували виключно з квасолею. Ці «м’ясисті» бобові роблять борщ більш насиченим, наваристим і густим. Сучасні ж варіації культового страви української кухні допускають використання навіть консервованої квасолі, завдяки якій час готування значно скорочується.

Інгредієнти для приготування борщу з квасолею (на 2,5-3 л бульйону):

  • м’ясо (переважно свинина) — 450-500 г
  • квасоля — 50-70 г
  • буряк — 1-2 шт.
  • капуста білокачанна — 200-250 г
  • морква — 1 шт.
  • картопля — 4-5 шт.
  • цибуля ріпчаста — 1 шт.
  • часник — 3-5 зубця
  • перець чилі — 1/3 стручка (за бажанням)
  • томатна паста — 3-4 ст. л.
  • рослинна олія — 2 ст. л.
  • зелень свіжа — невеликий пучок
  • сіль, перець, лавровий лист — за смаком

Рецепт приготування борщу з квасолею:

Квасоля перебрати, отбраковивая можливий «неліквід», промити, залити подвійною обсягом холодної води і залишити на ніч або мінімум на 6-8 годин.

Чисті м’ясні шматки занурити в холодну воду, довести до активного кипіння і злити перший бульйон. Ще раз свинину промити, повернувши в каструлю, залити водою і знову закип’ятити. Додати лавровий лист, горошини чорного перцю і варити бульйон порядку 40-60 хвилин.

Змінивши воду і дочекавшись повторного кипіння, до свинини додати квасолю. Деякі сорти навіть у набряклий стані розварюються не швидше ніж за годину-півтори.

Окремо приготувати томатно-овочеву заправку для борщу. У сотейнику або сковороді з високим бортом на розігрітій олії обсмажити до напівпрозорості дрібно нарізану ріпчасту цибулю. Слідом додати натерту на крупній тертці моркву.

До розм’якшення морквяно-цибульному асорті додати натерту або нашатковану тонкою соломкою буряк і колечка вогняного перцю чилі. Для любителів м’яких, грунтовно проварених овочів буряк попередньо відварити до готовності, які не нарізаючи, в шкірці і охолодити. Потім коренеплід, очистивши, натерти і змішати на сковороді з пассеровкой. Додати в заправку томатну пасту, кілька ложок гарячого бульйону, спеції і, накривши кришкою, тушкувати 10-15 хвилин.

У бульйон з розвареними квасолею і м’ясом додати кубиками нарізану картоплю.

Слідом за картоплею покласти нашатковану білокачанну капусту, і продовжувати, після чергового закипання, варити борщ з квасолею під кришкою наступні 10-15 хвилин.

Перекласти томатну заправку в бульйон, варити останні 3-4 хвилини, спробувати і при необхідності додатково посолити, поперчити, потім зняти з вогню.

Останніми в борщ з квасолею додати подрібнені часникові зубці й свіжу рубану зелень. Дати червоному борщу деякий час настоятися, перші хвилин 5 не накривати кришкою, щоб зберегти свіжість і забарвлення кропу або петрушки.

Подавати до столу густий борщ з квасолею, традиційно присмачивши сметаною, разом з пампушками та / або скибками свіжого хліба.

Источник: ukrmenu.ru

Заправка для борщу з квасолею на зиму

Борщ — одне з улюблених перших страв багатьох з нас. Готують його на м’ясному, кістковому або овочевому бульйоні. Основою для даного супу є плоди, зібрані на городі, обов’язково білокачанна капуста. Квасоля в цей список не входить. Однак борщ з нею виходить дуже смачний.

Щоб взимку не витрачати часу на тривалу підготовку борщу, влітку можна попрацювати і запастися спеціальної заготівлею. Її достатньо буде опустити в каструлю з бульйоном, прокип’ятити і отримати чудовий суп.

При цьому зовсім необов’язково варити м’ясну основу. Квасоля містить стільки білка, що чудово може замінити тваринні продукти. Ситність борщу залишається тією ж, а ось калорійність знижується.

Борщ з квасолею на зиму

Інгредієнти:

  • 2 кг білокачанної капусти;
  • 250 г білої або червоної квасолі (можна навпіл тієї та іншої);
  • кілограм великих помідорів;
  • по половині кілограма ріпчастої цибулі, буряка і моркви;
  • 200 г солі;
  • 100 г цукру;
  • стакан соняшникової нерафінованої олії;
  • 10 горошин перцю запашного;
  • 3-4 листа лавра;
  • 2/3 склянки столового 9% -ного оцту.

Спосіб заготовки:

  1. Квасоля попередньо вимочують у воді протягом 10-12 годин і відварюють хвилин 40.
  2. Овочі чистять. Лук ріжуть півкільцями. Моркву і буряк труть на крупній тертці. Капусту тонко шаткують.
  3. У велику каструлю наливають масло, нагрівають його, опускають морквину і буряк, злегка обсмажують і додають цибулю.
  4. Капусту присипають сіллю і мнуть її до утворення соку. Потім опускають в каструлю з овочами разом з напівготової квасолею.
  5. Всі овочі перемішують, додаючи цукор, запашний перець і лист лавра. Вливають холодний томат.
  6. Залишають вміст каструлі тушкуватися на повільному вогні на 40-45 хвилин.
  7. Перед самим кінцем варіння вливають оцет.
  8. Потім перекладають заготовку в чисті банки ємністю по 0,5-0,7 літра і закривають кришками. Дають продукту охолонути в укритті.

Дану заготовку використовують не тільки при варінні борщу, але і як самостійне блюдо.

Заготівля для борщу з квасолею без капусти

На 7 літрів готового продукту беруть:

  • по 2 кг помідорів, цибулі, буряка і моркви;
  • 3 склянки білої квасолі;
  • по 0,5 літра олії і кип’яченої води;
  • 1 ст. цукрового піску;
  • 100 г солі;
  • 150 г 9% -ного оцту.

Приготування:

  1. Очищені овочі нарізають часточками: цибулю і помідори — півкільцями, моркву і буряк натирають на крупній тертці.
  2. Цибулю, моркву і буряк по черзі обсмажують в рослинному маслі протягом 10-15 хвилин. Потім кладуть у каструлю.
  3. Квасолю відварюють до напівготовності і додають до овочів. Зверху поміщають помідори.
  4. Вливають олію і воду, додають цукор і сіль, все ретельно перемішують і ставлять на вогонь на півгодини.
  5. Потім перекладають в банки і закривають бляшаними кришками.

Источник: wmn.pp.ua

Кулинарные рецепты и фоторецепты

Заправка для борща на зиму с фасолью

Без хорошей заправки хорошего борща нет и не будет! Эту истину давно познали все, кто ищет путь к идеальному красному борщу. Вкусная, густая и сбалансированная по сладости и кислоте борщевая заправка с фасолью способна преобразить борщ даже в том случае, если ваш бульон не совсем подходит под каноны поварского дела, а то и вовсе приготовлен только лишь на овощах и кореньях.

Вы наверняка уже и сами заметили, что летом борщ получается гораздо вкуснее. Это все благодаря тому, что все овощи в заправку идут свежие, сладкие и сочные. Зимой невозможно повторить этот уникальный вкус, поэтому сейчас, в разгар домашних заготовок, заправка для борща на зиму, которая сохраняет практически все свойства овощей для «летнего» борща, будет весьма кстати. Рецепт с фото борщевой заправки с фасолью и сладким перцем поможет вам быстро и очень легко подготовить на зимний сезон несколько баночек этой замечательной заготовки!

Ингредиенты для приготовления заправки для борща на зиму с фасолью (выход – 4 л):

  • помидоры – 2,5 кг
  • свекла – 0,5 кг
  • перец сладкий – 0,5 кг
  • фасоль – 1 кг
  • соль – 2 ст.л.
  • сахар – 3 ст.л.
  • уксус – 8 ст.л.
  • растительное масло – 1 стакан

Борщевая заправка на зиму с фасолью – рецепт с фото:

Кроме того, что наша заправка будет содержать минимальный набор овощей для борща, в ее состав будет входить готовая отварная фасоль. Согласитесь, это очень удобно и с такой заправкой быстро сварить борщ даже при ограниченном количестве времени будет элементарно просто. Традиционно необходимо замочить фасоль на ночь, чтобы она набралась влаги. Фасоль для приготовления борщевой заправки на зиму берите любую – от самой маленькой до больших бобов, сахарную или полусахарную, белую или красную, какая вам больше по душе. Фасоль набухнет за ночь в полтора-два раза, воду в которой она замачивалась – обязательно нужно слить. Фасоль поставить в чистой, новой воде на огонь и отварить до готовности. Не переварить!

Пока фасоль отваривается в воде, необходимо подготовить остальные овощи для заправки – помидоры, сладкий перец, свеклу. Помидоры нарезать половинками, вырезать все ненужные, зеленоватые или недозрелые части, место возле плодоножки. Прокрутить в мясорубке или в комбайне прямо с кожурой и семенами.

Помидорную перекрученную мякоть поставить закипать в большой кастрюле. После кипения зафиксировать время варки сока на медленном огне – 10 минут.

Нарезать сладкий перец, очищенный от семян и плодоножки, средними кусочками.

Свеклу очистить и крупно натереть.

Когда томатная масса прокипит 10-15 минут – отправляем сладкий перец, кипятим с перцем 5 минут.

Кладем свеклу к помидорам и перцу, перемешиваем и снова засекаем время кипения – 5 минут.

Сразу же со свеклой можно добавить в кастрюлю масло, сахар и соль.

Пока мы готовили овощную основу, пришло время для того, чтобы слить воду с готовой фасоли. Хотим обратить ваше внимание на один важный момент: фасоль не должна распадаться, ее оболочка должна полностью держать форму, поэтому, если вы боитесь ее передержать в кипятке, можно отварить ее до полуготовности. Фасоль в дальнейшем будет находиться в горячей заправке, затем вы будете использовать заправку для приготовления борща и, в конце концов, фасоль постепенно дойдет до степени нужной готовности в итоговом блюде.

Закладываем отваренную фасоль в борщевую заправку, перемешиваем.

Вливаем в массу уксус из такого расчета: на 1 литр готовой заправки – 2 ст.л. уксуса. В нашем случае на 4 литра борщевой заправки понадобилось 8 ст.л. ложек 9%-го уксуса. Кипятим борщевую заправку с уксусом еще 10 минут.

Раскладываем по небольшим баночкам или литровым банкам (сухим, стерилизованным), закупориваем крышками.

Далее нужно укутать банки с заправкой плотным одеялом, оставить медленно остывать и дополнительно стерилизоваться на сутки.

Такая заправка для борща отлично хранится в комнате закрытой, открытую банку хранить только в холодильнике.

Борщевая заправка с фасолью на зиму готова!

Источник: cook-s.ru